Reparatie kunstgebitAls het kunstgebit kapot gaat wil je dat natuurlijk zo snel mogelijk gerepareerd zien. En omdat de kans statistisch gezien groter is dat zij kapot gaan buiten kantoortijden bieden de meeste tandlaboratoria tegenwoordig de mogelijkheid de reparatie aan uw kunstgebit ook in de avonduren of in de weekenden te doen. En al zijn de eisen aan kwaliteit en de geleverde standaarden in deze tijd nog zo goed, een kunstgebit kan altijd kapot gaan. Ga daarom met een kapot kustgebit zo snel mogelijk naar juiste mensen die er verstand van hebben. En waar ga je dan naar toe? Indien je de reparatie bij een tandtechnicus aanbied dan word deze altijd door een technicus of protheticus gerepareerd. Ben je daarvoor bij de tandarts, dan zal deze beoordelen wat er aan de hand is en je doorverwijzen als dat nodig is.

Zelf de reparatie aan het kunstgebit uitvoeren? Nooit doen.

Is je kunstgebit kapot gegaan, laat deze dan altijd door een expert repareren Een expert op het gebied van kunstgebit reparaties is vinktandtechniek.nl. Het vergt enorm veel kennis en vakmanschap om dit op de juiste wijze te doen. En hoe verleidelijk het ook klinkt om even snel wat lijm te pakken en bijvoorbeeld een breuk te repareren; vaak maak je het op deze manier, per ongeluk, alleen maar erger. Ook secondelijm of extra sterke lijm lost uiteindelijk door het speeksel op en het gebit zal daarna ook snel weer breken. Daarnaast wordt de reparatie gewoon vergoed door de basisverzekering.

Waarom is mijn gebit kapot?

Ondanks dat je zorgvuldig met je gebit omgaat kan het toch zijn dat deze kapot gaat en reparatie van het gebit noodzakelijk is. Dit heeft in lang niet alle gevallen te maken met wat je eet of hoe je eet. Ook een gebit slijt en kan door de tijd heen wat losser in de kaak gaan zitten. Hierdoor ontstaat er meer druk op bepaalde, slijtgevoelige plekken waardoor het gebit uiteindelijk kapot gaat. Heb je het idee dat je gebit niet meer helemaal goed zit of dat er een ander probleem is. Geeft dit dan bij de technicus aan. Zij kunnen het gebit weer aanpassen, rebasen zoals het officieel heet, zodat de pasvorm weer optimaal. Fijn om te weten is dat deze reparatie of aanpassing vergoed wordt door je zorgverzekering.

Kosten van de reparatie

De kosten van de reparatie van je volledige kunstgebit zijn voor de verzekeraar. De basis zorgverzekering dekt deze. En dat is natuurlijk nog een reden om niet zelf de tube secondelijm te pakken. Gaat het echter om een gedeeltelijke prothese, zoals een frame- of tandprothese, dan geldt deze vergoeding niet. Deze kan eventueel verhaald worden op een aanvullende verzekering indien je deze hebt afgesloten. Vraag hier naar bij je zorgverzekering. Hou er alleen wel rekening mee dat bij de reparatie ook de verplicht eigen bijdrage gewoon van toepassing is. Mocht dit eigen risico nog niet aangesproken zijn dan ben je verplicht dit gedeelte uit eigen middelen te voldoen. Is er al een deel van de eigen bijdrage verbruikt, dan wordt het resterende deel verrekend met de reparatie.